Welke beschermingsstrategie(en) gebruik jij?
Omgaan met emoties is niet altijd makkelijk. Iedereen heeft ze en ze zijn overal de hele dag door. Blijdschap, dankbaarheid en enthousiasme zijn voor de meeste mensen positieve emoties en over het algemeen hebben we daarmee geen problemen om die toe te laten, te voelen en te delen.
Een heel ander verhaal zijn de emoties die een negatief stempel hebben zoals: angst en verdriet. Die maken ons kwetsbaar en gaan we liever uit de weg. Ze zijn spannend om te delen, want hoe zal de ander reageren? Word ik erop afgewezen of misschien wel om uitgelachen? Vaak leren we al jong dat het onveilig is om deze emoties te tonen of te delen.
Omdat we deze emoties wel tegen komen in ons leven kiezen we er soms voor (de meeste mensen onbewust) om beschermingsstrategieën toe te passen. Die zorgen ervoor dat je ze niet of minder voelt en ook niet kwetsbaar hoeft op te stellen.
Er is een heel scala aan strategieën en ik moet eerlijk zeggen dat ik, de eerste keer dat ik het rijtje las, een beetje moest lachen. Ik voelde me als een kind in een snoepwinkel. De meeste herkende ik en paste ik zonder me ervan bewust te zijn zeer regelmatig toe. Eénmaal bewust ging ik erop letten en zag ik beter hoe ook andere mensen ze toepassen.
Een paar voorbeelden die we allemaal wel kennen zijn:
Verdoven door te drinken, roken of eten.
Als je je gekwetst of afgewezen voelt boos worden op de ander.
Bezig zijn met het wel en wee van anderen om niet bij jezelf stil te hoeven staan.
Zelf ben ik, net als twintig procent van de mensen in de wereld, hoog sensitief. Uit ervaring weet ik dat de kans dan extra groot is dat je veel gebruik maakt van beschermingsstrategieën.
Inzicht in welke strategieën jij gebruikt kan heel erg helpen bij het herkennen wanneer er eigenlijk emoties zijn die je uit de weg gaat. Door emoties, wanneer de situatie het toestaat, wel toe te laten zal je merken dat je minder vaak boos wordt of irritatie voelt en relaties, privé en zakelijk, verbeteren.
Als je meer wil weten over welke strategieën jij toepast en wil onderzoeken hoe het komt dat je daarmee bent begonnen plan dan een coach afspraak. Dan gaan we daar samen mee aan de slag.